Kontakt

KLJUČAVNIČARSTVO IN AVTOSERVIS

Peter Vahtar s.p.
Slovenska cesta 6
1234 Mengeš

Delovni čas:
PON-ČET : 9h - 17h
PET: 9h-15h

SOB, NED in PRAZNIKI:

ZAPRTO.

 

040/618-167

040/865-085


*Zaradi narave dela se velikokrat

ne moremo oglasiti na telefon. V 

tem primeru nam prosimo pošljite

sporočilo - SMS ali e-pošto na katero

se odzovemo v najkrajšem možnem 

času. Hvala.

     SPLOŠNO o AVTOPLINU

 


     Avtoplin je beseda za uporabo energenta za pogon vozil, ki se pravilno imenuje utekočinjen naftni plin (UNP) ali po angleško - mednarodno Liqufied Petroleum Gas (LPG).

 

      Uporaba avtoplina seže daleč v zgodovino avtomobilizma oziroma kar na sam začetek, saj je eden prvih motorjev z notranjim izgorevanjem deloval prav na plin. Z nizkimi cenami nafte je plin zaradi zahtevnejše uporabe zatonil, nato pa je ob pojavu naftne krize v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja ponovno zaživel. Vsak, ki je bil malo mehanika, si je v svoje vozilo namestil uparjalnik in rezervoar s plinom, velikokrat kar kuhinjsko jeklenko. Preprosta montaža brez varnostnih ventilov in netestiranih elementov pa je velikokrat botrovala nesrečam, zato so se ljudje upravičeno bali vozil na avtoplin.

 

     Prišla so novejša vozila z elektronskim vbrizgom goriva in pa predpisi, kjer pa se je samopredelava vozil zapletla. Avtoplinske komponente so postale zahtevni elementi, ki so podvrženi najstrožjim pregledom in morajo pridobiti certifikate ter homologacijske številke, da ustrezajo vsem varnostnim standardom. Tako so to postali elementi, ki so popolnoma varni za uporabo v cestnem prometu, tudi ob morebitni nesreči. Različni testi so pokazali, da je avtoplinska napeljava celo nekajkrat bolj varna od bencina, saj je avtoplin shranjen v debeli jekleni posodi, bencin pa v plastičnem rezervoarju.

 prikazovalnik nivoja avtoplina

 


    Čimprej se odločite za predelavo vozila na avtoplin. Investicija se povrne po približno 20.000 do 30.000 prevoženih kilometrih, odvisno od porabe. S tem boste privarčevali denar in ohranjali okolje bolj čisto.